Evadare in natura

Va propunem un traseu turistic care va duce in inima Ceahlaului. Un traseu in care veti putea vedea Barajul Bicaz in toata splendoare lui, un traseu care va va purta pe Valea Muntelui, parcurgand Lacul Izvorul Muntealui pe toata lungimea sa. Apoi veti putea face un popas in Durau. De aici puteti admira si urca muntele Ceahlau pana la Varful Toaca, trecand pe langa spectaculoasa Cascada Duruitoarea.
Traseul propus de catre noi:
Pensiunea Byblos, Piatra-Neamt – Barajul de acumulare de la Bicaz – Poiana Teiului – Statiunea Durau – Piatra Neamt
Barajul lacului de acumulare Bicaz (lac de acumulare format pe Bistrita), are o inaltime de 127 m, o lungime de 435 m si o latime maxima la baza de 119 m. Lacul in sine are o lungime de 40 km, o suprafata de 33 km2 si un volum maxim de apa de 1.250 milioane m3. Constituie o atractiva zona de agrement. Se pot face plimbari cu vaporasul, se pot inchiria salupe, etc.

Poiana Teiului este o Rezervaritie geologica, aici existand un urias bloc de calcar format prin eroziune.

Statiunea Durau este o statiune climaterica si de odihna situata la poalele Masivului Ceahlau.

Indicatii traseu

Linistea manastirilor nemtene

Uneori trebuie sa lasam lumea agitata in care traim si sa evadam, macar pentru cateva clipe, din cotidian. Noi va propunem ca in aceste clipe sa va incarcati cu energie vizitand una dintre manastirile din zona Neamtului.

Istorie, cultura si liniste monahala

Pensiunea Byblos, Piatra-Neamt – Manastirile Horaita, Varatec si Agapia – Cetatea Neamtului – Targu Neamt – Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti – Piatra Neamt
Obiective de vizitat: Manastirea Horaita (situata la 12 km de Piatra-Neamt, a fost construita in anul 1725).

Manastirea Agapia (situata la 9 km de Targu Neamt). A fost construita intre anii 1642-1647. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce confera o deosebita valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu, intre anii 1858-1861.

Manastirea Varatec (s-a construit intre anii 1808-1812), pe locul celei vechi, si a fost pictata in 1841. Arhitectonic, biserica se prezinta ca un edificiu eclectic, cu elemente ale vechiului stil moldovenesc si elemente de arhitectura straina care au patruns in Moldova la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XlX-lea). Cetatea Neamtului  a fost construita de Petru Musat la sfarsitul sec. XIV). Casa memoriala Ion Creanga (situata la la 2 km de Tg. Neamt), este casa in care a copilarit marele scriitor Ion Creanga.

Linistea monahala

 

Pensiunea Byblos, Piatra-Neamt – Targu Neamt – Manastirile Neamt, Secu, Sihastria – Piatra Neamt
Obiective de vizitat: Manastirea Neamt (situata la 16 km de Targu Neamt) este unul dintre cele mai valoroase ansambluri arhitectonice romanesti. Prima mentiune documentara este din 1407. Aici functioneaza una dintre cele mai vechi biblioteci din tara (peste 600 de ani) precum si un muzeu ce ilustreaza intensa activitate culturala desfasurata de-a lungul secolelor. Manastirea Secu (situata la 75 km de Piatra-Neamt), a fost ctitorita de marele vornic Nestor Ureche, in anul 1602. Manastirea Sihastria (Situata la 22 km) de orasul Targu Neamt, a fost ctitorita in 1655 de catre sihastrul Atanasie impreuna cu sapte ucenici de-ai sai.

Liniste monahala

 

Pensiunea Byblos, Piatra-Neamt – Manastirile Bistrita si Pangarati
Obiective de vizitat: Manastirea Bistrita (situata la 10 km de Piatra-Neamt), ctitorita in anul 1402 de Alexandru cel Bun in anul, al carui mormant se afla aici. Manastirea Pangarati (situata la 15 km de Piatra-Neamt), asezamant monahal datat inca din timpul lui Stefan cel Mare.

Evadare in natura

Pensiunea Byblos,Piatra-Neamt – Lacul Cuiejdel
Obiective de vizitat: Lacul Cuejdel situat in comuna Garcina, la 3 km de Piatra-Neamt. S-a format in urma unor alunecari de teren succesive incepand din 1978 pana in 1991 pe cursul paraului Cuiejdel, la baza Culmii Munticelu. Este cel mai mare lac de baraj natural din tara avand suprafata de 12,2 ha, lungimea de 1 km, latimea medie de 102 m, adancimea medie de 7,44 m, adancimea maxima langa baraj de 16 m. Ca modalitate de formare, este similar Lacului Rosu.